برگه استحکام بنا از مهمترین مراحل ساخت ساختمانها محسوب می شود. اخذ استحکام بنا از الزامات پایان کار ساختمان است.
استحکام بنا ( به انگلیسی : The strength of the building ) : در سال های گذشته ساختمان ها بدون مهندس ناظر و به شکل معمار ساز ساخته می شدند. و در آن زمان اخذ پایان کار برای ساختمان چندان الزامی نبود. در همین حین برخی از ساختمان های به مرور زمان، کاربری خود را از مسکونی به اداری یا تجاری تغییر می دادند.
جهت اطلاع از تعرفه نظام مهندسی 1403 با شماره همراه 09124022401 و یا 09125029582 تماس حاصل فرمائید.
اما از سال 70 هجری شمسی مالکین برای انتقال ملک، تخریب و نوسازی و انجام کارهای شهرداری و امور نقل و انتقال. ملزم به گرفتن پایان کار برای ساختمان هستند.
یکی از قوانینی که در راستای افزایش استحکام ساختمان توسط پیماکاران الزامی شده است داشتن برگه تاییدیه استحکام بنا است. بنابراین استفاده از مهندس ناظر در تمام مراحل کار ساختمان سازی است. که از دهه 70 قرن چهاردهم هجری شمسی به بعد برای پیمانکاران الزامی شده است.
بر این اساس زمانی که کار ساخت ساختمان به پایان می رسد، پیمانکاران برای دریافت پایان کار، باید به شهرداری مراجعه کرده. و شهرداری جهت صدور پایان کار، از پیمانکار برگه استحکام بنا را که یکی از شرایط اخذ پایان کار است. از پیمانکار طلب می کند.
اکثر ساختمان های قدیمی که پایان کار ندارند یا ساختمان هایی که زیر نظر مهندس ناظر ساخته نشدند، یا ساختمان هایی که اضافه بنا انجام میدهند. یا اصطلاحاً اضافه اشکوب دارند؛ و یا واحد هایی که تغییر کاربری میدهند مثلا واحد مسکونی که به واحد اداری تجاری تغییر کاربری میدهد. شهرداری از این ساختمان ها زمان خرید و فروش، نقل و انتقال سند، تخریب یا نوسازی و خیلی ازمواردی دیگر گواهی پایان کار اتخاذ میکند.
اگر قصد دریافت جواز ساخت در حوزه ی استحکام بنا را دارید. و می خواهید تغییری در ساختمان قدیمی خود اعمال کنید، مراحلی چون موارد زیر را پیش رو خواهید داشت، مراحلی که هر یک به نوبه خود اهمیت ویژه ای دارند.
مراحل فوق به طور کلی برای اخذ برگه استحکام بنا در ایران است. ممکن است در شهرهای مختلف جزئیات و مراحل کمی متفاوت باشد. بهتر است قبل از مراجعه به شهرداری، با واحد صدور پروانه ساختمان یا اداره مربوطه تماس گرفته و اطلاعات دقیق را کسب کنید.
مالک باید به یک مهندس ناظر عمران که دارای صلاحیت محاسبات و نظارت هست، مراجعه میکند. سپس مهندس ناظر بازدید اولیه را انجام میدهد. و یک گزارش فنی از وضع موجود ملک تهیه میکند. بعد از رفع مشکلات و ایراداتی که مهندس ناظر تشخیص میدهد. برگه استحکام بنا بصورت گواهی امضا شده در دفترخانه تهیه میگردد. این برگه به همراه برگ اتمام عملیات ساختمانی و گزارش بازدید نظارت به دفتر خدمات الکترونیک شهر تحویل داده میشود که یک کپی یا رونوشت از برگه استحکام بنا نیز به مالک تحویل داده میگردد. که مالک هم بتواند کارهاب مربوطه را برای دریافت پایان کار پیگیری کند.
شرکت مهندسین مشاور و ساختمانی دیبا سازان پویا با بیش از ۱۰ سال سابقه کار در حوزه خدمات مهندسی. و دارا بودن صلاحیت محاسبات و نظارت پایه یک، این آمادگی را دارد که در کمترین زمان ممکن برگه استحکام بنا را برای مالکین محترم ارائه کند.
نکته ای قابل توجه : هربرگه ای همچون برگه استحکام بنا باید در سال جاری خودش استعلام و به در دفتر خدمات ارئه گردد و اگر به هر دلیلی این کار صورت نپذیرفت، باید در سال بعد مابه التفاوت آن به مهندس ناظر پرداخت شود. و برگه قبلی نیز باید به روز و یا بصورت حاشیه نویسی و یا با یک برگه جدید که گواهی امضا به تاریخ جدید باشد، جایگزین شود.
تایید استحکام بنای ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان و کارشناسان رسمی معمولاً انجام میشود. این سازمان، به عنوان نهاد اصلی نظارت بر بناهای ساختمانی در ایران، مسئول تأیید استحکام بنای ساختمانهای مختلف است.
در این رابطه، مهندسین سازه و مهندسین عمران با تخصص سازه میتوانند برای تایید استحکام بنای ساختمان به عنوان کارشناسان رسمی معرفی شوند. در صورتی که بر اساس قوانین و مقررات، چنین تاییدی از سوی سازمان نظام مهندسی صورت گیرد، برگه استحکام بنای ساختمان صادر میشود.
لازم به ذکر است که در بعضی موارد، سازمانهای نظارتی و شهرداریها نیز میتوانند نقشی در تایید استحکام بنای ساختمان داشته باشند. به هر حال، سازمان نظام مهندسی ساختمان به عنوان نهاد اصلی و مسئول تایید استحکام بنای ساختمان، دارای اختیارات بیشتری است.
برگه پایان کار نشان دهنده هویت و ماهیت بناست. و ساختمانی که این برگه را نداشته باشد، دارای اعتبار حقوقی و قانونی نخواهد بود. و به صورت قانونی هم قابل خرید و فروش نیست.
برگه استحکام بنا : هم در حقیقت نشان دهنده نظارت مهندس ناظر پروژه و تأییدیه ها و مهر او است. که نشان می دهد مهندس ناظر با تمام مراحل ساخت ساختمان موافقت کرده و آن ها را بی عیب و نقص ارزیابی کرده است.
نمونه گزارش کارشناسی استحکام بنا از دید فنی میتواند شامل مجموعه وسیعی از امور مربوط به ساختمان شامل مراحل و موارد پی سازی و بررسی ژئوتکنیکی و شناسایی خاکهای محل احداث و روش اجرای شالودهها، پلهها و خرپاها و فاصله و تناسب آنها با هم، ستونهای ساختمان و دیوارهای باربر، ارتفاع ساختمان، مصالح مورد استفاده در ساختمان و مقاومت آنها باشد که میبایست بر اساس ضوابط شناخته شده مهندسی و معماری لحاظ شود.
برگه استحکام بنا نشان دهنده استحکام بنا است و هر ساختمانی که چنین برگه ای را نداشته باشد. از دریافت پایان کار محروم خواهد بود. اهمیت برگه استحکام بنا به حدی است که اگر حادثه ای غیر از حوادث خارجی نظیر زلزله وسیل و بلاهای طبیعی، برای ملک اتفاق بیفتد. مهندس ناظر به عنوان مقصر و مسئوول حادثه قلمداد می شود. و باید در قبال اتفاقات رخ داده به مراجع قانونی پاسخگو باشد.
بطور کلی برگه استحکام بنا برای ساختمان هایی الزامی است. که به هر دلیلی مانند تغییرات در سازه ساختمان، ساخت غیر مجاز وغیره که امکان دریافت پایان کار را ندارند. و لازم به ذکر است که از سوی شهرداری برای مالکان اخذ برگه استحکام بنا الزامی است. و برای مهندسان الزامی نبوده و هیچ قانون و قدرتی نمی تواند مهندس را ملزم به تائید ساختمانی نماید. که در جریان عملیات ساختمانی آن نبوده است.
استحکام ساختمان و جواز ساخت از مهم ترین مراحل ساخت و طراحی معماری برخی از ساختمان ها محسوب می شود. مرحله ای که وجود آن در بعضی از پروژه های ساختمانی ضروری است. و اگر آن را پشت سر نگذارید به هیچ وجه قادر به انجام کارهای ساختمانی نیستید.
گفتنی است در پروژه هایی نظیر موارد زیر لازم است. به طور حتم اقدام به اخذ این برگه نمایبد تا بتوانید شروع به کار کنید:
حال اگر شما هم در شرایطی چون موارد فوق قرار دارید. و می بایست اقدام به دریافت جواز ساخت استحکام بنا نمایید، احتمالاً با سوالات مختلفی مواجه هستید. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم تیتر های بعد را حتماً بخوانید. لذا سعی کرده ایم پاسخ اکثر پرسش ها را بیاوریم و متقاضیان این جواز را راهنمایی کنیم.
اخذ این مجوز شامل مراحل مختلفی است که باید یک به یک طی شوند تا در نهایت برگه مجری صادر گردد. اخذ برگه استحکام بنا با امضا و مهر توسط ناظر و گواهی امضا مالک یا وکیل مالک در دفتر اسناد رسمی ( مجوز شروع عملیات استحکام ) صورت میگیرد.
شرح مختصری از این مراحل عبارت هستند از:
بنابراین لازم است بگوییم اگر قصد دریافت جواز ساخت در حوزه ی استحکام بنا را دارید. و می خواهید تغییری در ساختمان قدیمی خود اعمال کنید. مراحلی چون مورد های فوق را پیش رو خواهید داشت. مراحلی که هر یک به نوبه خود اهمیت ویژه ای دارند.
همان طور که گفتیم همه ی مراحل به نوبه ی خود جایگاه ویژه ای دارند. اما در مورد مرحله ی اول ماجرا کمی متفاوت تر می شود. لذا پشت سر گذاشتن این مرحله نسبت به بقیه به مراتب سخت تر و حساس تر می باشد. به عبارتی دیگر اگر نتوانید این مرحله را با موفقیت بگذرانید بالطبع رسیدن به اخذ جواز شدنی نیست.
در واقع نظارت های مهندس ناظری که از طرف شهرداری اعزام می شود. اصلی ترین عامل تعیین کننده ی صدور مجوز ساخت استحکام بنا است. از این رو در ادامه به طور کلی مهم ترین بخش های نظارت این مهندسین را آورده ایم که عبارت هستند از:
و غیره.
- در برگه تعهد پایان کار مهندس ناظر استحکام ساختمان را تأیید نمی کند بلکه فقط انطباق ساختمان اجرا شده با نقشه ها را تأیید می کند. حال آنکه در برگ استحکام همانطور که از نام آن پیداست مهندس باید استحکام بنا را تأیید نماید. چنانچه مهندس ناظر استحکام بنائی را تأیید کرده باشد. در صورت وقوع حادثه، حداقل پنجاه درصد از خسارات وارده سهم تقصیر دریافت خواهد کرد. و این بیش از دو برابر سهم تقصیر معمول مهندسان ناظر در حوادث ساختمانی است.
چناچه برای ساختمان اتفاقی بیفتد که به دلیل عدم ایستایی و استحکام آن باشد. مثلا ساختمان نشست کند و یا دیوار ساختمان دچار ریزش شود. مهندس ناظر که برگه استحکام بنا را امضا کرده مسئول است. بنابراین مهندس ناظر زمان امضای برگه استحکام بنا باید دقت زیادی به خرج دهد.
- مهندسی که اقدام به صدور برگه تعهد پایان کار می کند. خود بر احداث ساختمان، نظارت داشته است و کاملاً می داند که در زیر این لایه های نازک کاری چه سازهای اجرا شده است. اما کسی که برگه استحکام بنا صادر می کند هیچ اطلاعی از وضعیت سازه ساختمان ندارد. و مشخص نیست ساختمانی که سالها پیش بدون نقشه و مهندس ناظر اجرا شده است، چه سازه ناایمنی دارد.
برگه استحکام بنا باید از سوی یک مهندس عمران دارای پروانه اشتغال نظام مهندسی و دارای صلاحیت های طراحی. و نظارت صادر و گواهی امضاء گردد.
در قوانین و مقررات جاری کشور ، اشاره ای به ارائه «برگه استحکام بنا» توسط مهندس ناظر یا سایر مهندسان اعم از طراح و سازنده نشده است. بر این اساس بعضی از شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان با توجه به بخش اخیر تبصره ۶ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها که مقرر می دارد (در مواردی مانند عدم استحکام بنا ، عدم رعایت اصول فنی و بهداشتی و شهرسازی در ساختمان رسیدگی به موضوع در صلاحیت کمیسیون های ماده صد است). مهندسان را ملزم به «تائید استحکام بنا» ساختمان های مختلف به ویژه ساختمان های احداث شده بدون پروانه ساختمانی می نماید. و در صورت عدم تائید مهندسان ، از کارشناسان دیگر برای این منظور استفاده می نماید.
نظرات کاربران در مورد استحکام بنا